”Kunde vi utveckla vinterpäls, beta gräs eller använda fotosyntes så skulle vi bo i en glänta i skogen”

Om oss

Stålhetta är ett familjeföretag från Västerbotten som formger och tillverkar produkter för hem & trädgård.
Bakom Stålhetta finns trädgårdsmästaren Eva Larsson och trädgårds anläggaren och musikern Alexander Larsson.
Själva tillverkningen utförs i Västerbotten. Mönster och former laserskärs och bearbetas sedan av oss för hand.

En grund att stå på

Idéerna bakom Stålhettas formgivning grundlades redan under 60-talet, längs den röda tråd av upplevelser som gick genom skogen, ängen och vattendragen. Naturen kring byn var vårt spännande och trygga barndomsland mot vilket resten av livet avspeglat sig. Att jobba med Stålhettas naturformer är som att komma hem.

Vi tar steget

Stålhetta har gått igenom olika stadier av utveckling och en ny berikande generation i Stålhettafamiljen har tagit vid. Med nya ideèr och erfarenhet tar vi steget ut i världen.
I vår kollektion av Nordiskt växtmaterial finns ogräs, örter och träd men ibland gör vi en avstickare till Kreta, för olivträd klarar man sig inte helt utan.

Vi tror på ett igenkännande

Stålhetta har funnits sedan 2016. Vi har tänkt och samtalat mycket om varför vi berörs av olika miljöer, bilder och föremål där naturen är gestaltad. Historiskt sett har våra ogräs, vattendrag och träd varit livsviktiga för oss. Vi tror på ett minne ett uråldrigt igenkännande som signalerar trygghet, välmående och överlevnad. Vi skulle bli glada och rörda om vi genom vår formgivning fick er, våra kunder att känna samma glädje och ödmjukhet som naturen slösat på oss genom åren.

Bygga bo                     

Vi tänker ofta på skogen.  I bakhuvudet ruvar den som den stora välkomnande pausen frånrutiner, deadlines och visade framfötter. Kunde vi utveckla vinterpäls, beta gräs, gå i ide eller använda fotosyntes så skulle vi bo i en glänta i skogen.
 Under tiden funderar vi på hur vi kan ta in skogen, mossen och tjärnen till våra hem istället. Kanske strävar vi efter att bygga bo, 
kanske utan att tänka på det skapar vi en imaginär skog hemma i form av kvistar, blommor, trägolv, mancaves, björkar på fondvägg och snäckor i badrum. Gemensamt för många är upplevelsen av att naturen är en trygg plats där vi hör hemma och ger tillvaron en mening.

Teorier

Svaret på dessa funderingar kan bara bli antaganden från vår sida.
Behovet av trygghet är den röda tråden som går genom skogen, ängen och vattendraget. Historiskt sett går dessa känslor tillbaka från då människan strövade på savannerna!
Professorerna Kaplan och Ulrich på SLU har med sina forskningsresultat kommit fram med en teori om varför naturen påverkar oss positivt. Deras angreppssätt är evolutionärt och menar att naturtyper som liknar den natur som omgav människan i hennes »urhem« och gav henne signalen för trygghet och faran över, fortfarande existerar hos den moderna människan.

 Gröna plättar

Var vi än befinner oss och vi kan hitta en plätt grönt njuter vi av att leva och gå till jobbet.