Stålhetta

Om oss

Stålhetta är ett växtälskande designföretag som tillverkar produkter till trädgård och heminredning av norrländsk kaliber. Bakom Stålhetta finns systrarna Eva Larsson (trädgårdsmästare) och Christina Larsson (keramiker).

”Vi växte upp i byn Djäkneböle, mitt emellan Skravelsjö och Kasamark, i Västerbotten. Det var 60-tal och gårdarna i byn drevs som jordbruk. Vi barn löpte fritt i skogen.Närmsta granne var morbror Rune som var djurkonservator och alla barnens idol. Han ringmärkte fåglar, hade ett duvslag, satte upp holkar, matade och matade under vintrarna, men gick också på rävjakt med foxterriern och sköt rakt in i sparvflockar med hagelbössan när sparvarna åt av duvmaten.Vi dyrkade och trängdes och lärde oss av Rune. Ibland fick vi följa med honom ut men oftast var det vi barn som vandrade, klättrade och stod på knä och pekade åt varandra i skogen. Det var alltid fint väder och vi längtade aldrig hem.

Idéerna bakom Stålhetta grundlades redan under 60-talet längs den röda tråd av upplevelser som gick genom skogen, ängen och vattendragen. Naturen kring byn var vårt trygga, spännande barndomsland mot vilket resten av livet har speglat sig.

Att jobba med Stålhettas naturformer är som att komma hem. Vi formger produkter som passar där längtan efter naturen gror.”


Stålhetta har sin bas i Umeå där Eva bor året runt. Än så länge håller Christina till både i Österbybruk i Norduppland (varma delen av året) och i Umeå (kalla delen av året). I Österbybruk vid herrgården har Christina sin keramiska verksamhet sedan 17 år men från och med 2019 är även hon åretruntboende i Umeå.

Besök gärna Christinas websida för keramik